Optimálny kávový režim v kancelárii (I.)

13.03.2013

Je nad slnko jasnejšie, že káva a pitný režim tvorí základnú výbavu každej správnej firmy, ktorá má záujem o produktivitu svojich zamestnancov. Káva neodmysliteľne sprevádza a spríjemňuje biznis stretnutia s vašimi zákazníkmi, partnermi alebo budúcimi klientmi. Otázkou však ostáva, či je servírovaná káva zdravá a či je naplnený jej skutočný potenciál. Vieme, že malé detaily majú často veľký význam a tu by som práve poukázal na silu čierneho magického moku, ktorého sa denne skonzumuje na svete viac ako 2 miliardy šálok.

Môžu byť stretnutia v kancelárii výnimočné?

Vieme, aké ťažké je osloviť nového zákazníka, vybudovať dôveru a zabezpečiť, aby si nás zapamätal. Mnoho potenciálnych partnerov, či zákazníkov ma denný plán plný stretnutí pričom ich neustále tlačí čas a často si až ku koncu dňa rekapitulujú množstvo prijatých informácii a pocity z rokovaní. Na čo si však spomínajú určite? Nuž, na nepríjemnú obsluhu pri obede, ktorý mal navyše ďaleko od gurmánskeho zážitku. Alebo naopak na jedlo z pravých ingrediencií, ktoré bolo navyše podporené príjemným servisom, ktorý vylepšil  deň a podnietil do ďalšej práce. To čo o jedle, platí aj o pochutine - káve. Ponúknuť kvalitne pripravenú a kvalitnú kávu je výborná príležitosť, ako zabezpečiť aj vo našej firme naklonenie misky váh v prospech vzťahu so zamestancom, partnermi či zákazníkmi. Nechceli by ste, aby o rokovaní u vás rozprávali klienti ďalším potenciálnym partnerom ešte mnoho dní? Spoločnosť Starbucks na tomto princípe vybudovala miliardový biznis, tak prečo by ste si nepolepšili aj vy?

CoffeeVeď dobrá káva vôbec nie je lacná ...

Často sa stretávam s tým, že sa ľudia v kancelárii sťažujú na kvalitu kávy, ktorú často spájajú s vybranou značkou alebo zmesou. Áno sú lepšie a horšie zmesi, výšia a nižšia kvalita, avšak dovolím si tvrdiť, že samotná značka a výber zmesi ovplyvňuje výsledok na menej ako 50 %. Oveľa dôležitejšie je zabezpečiť si adekvátny stroj, vedieť ho správne nastaviť, a naučiť aspoň sa základné princípy prípravy zdravej a výnimočnej kávy. Samotná chuťový profil, by mal byť vybraný na základe ochutnávky, pričom zo skúsenosti môžem povedať, že v našich kanceláriách preferujeme zmesy sicílskeho typu praženia s obsahom Robusty, ktorá zabezpečí zamatovú penu, plnšiu chuť a vyšší obsah kofeínu žiadaný pre povzbudenie počas náročného dňa. Tu sa opäť stretávam s tvrdeniami, že len 100%  Arabica je to najlepšie, o čom si dovolím polemizovať a na objasnenie sa môžete tešiť v pokračovaní nášho seriálu. „100 ľudí 100 chutí", táto konštanta je nemenná. Optimálne riešenie vôbec nemusí byť drahé a často sa stáva, že za menej peňazí,  zabezpečením adekvátneho vybavenia a nastavenia sa dostaneme k výrazne vyššej kvalite a pôžitku.

Tri základné pravidlá

Možno Vás sklamem, keď poviem, že neexistuje jedno správne riešenie.  Tak ako nemôžem vyhlásiť, že tá či oná značka, alebo presnejšie povedané zmes, je tá najlepšia. Zostanem zdržanlivý aj pri odporúčaní konkrétneho riešenia, ktoré záleží najmä na požiadavkách klienta - firmy. Za dôležité však považujem držať sa 3 základných pravidiel, pri ktorých platí Paretov zákon, že 20 % vstupov prináša 80 % hodnoty

Štandardné espresso Mletie Stroj
esPresso Grinder

Coffee Maker

 

Pokračovanie v článku Optimálny kávový režim v kancelárii (II.)

Ilustračné foto: Stock.xchng, Dreamstime.com

Dušan Plichta
Certifikovaný barista v profesionálnej škole kávy Roberta Trevisana. (člena českej barmanskej asociácie, predsedu sekcie Majster kávy a profesionálneho lektora SCAE.) Vďaka, svojím cestám do Vietnamu, Indonézie, Mexika a na Kubu a ročnej stáži v jednej z metropol sveta kávy, Melbourne, mal Dušan možnosť preniknúť k podstate a tajomstvám správnej prípravy kávy, ktorá prináša povzbudenie, pôžitok a blahodárne účinky na zdravie. Momentálne pôsobí ako konzultant pre výber kávy a kávovarov do domácnosti a firiem, lektor španielskej gastronómie v Chefparade, kde pripravuje otvorenie školy kávy s cieľom vzdelávania prevádzkarov, absolventov hotelových akadémii, no i bežnej verejnosti. Dušanova filozofia: "Kvalita nemôže byť náhodou, ale výsledkom úprimného snaženia, inteligentného rozhodovania a správnej exekúcie".
Prieskum

Top ponuky