5000 smart kamier Konica Minolta

26.10.2023

Dokážu predikovať vznik požiaru skôr, ako nastane, odhaliť defekt produktu ešte predtým, ako zíde z výrobnej linky alebo vopred upozorniť strážnu službu na hrozbu vandalizmu. České a slovenské firmy sa stále častejšie spoliehajú na umelú inteligenciu a jej prepojenie s inteligentnými kamerami. Od roku 2017 len spoločnosť Konica Minolta nainštalovala vo viac ako tristo českých a slovenských podnikoch vyše 5000 kamier.

„Inteligentné kamery v spojení s umelou inteligenciou poskytujú našim zákazníkom cenné dáta o prevádzke alebo zákazníckej spokojnosti. V reálnom čase prispievajú  k zvýšeniu bezpečnosti a produktivity práce, k optimalizácii procesov a všeobecne k správnym manažérskym rozhodnutiam,“ uviedol Michal Šotek, riaditeľ divízie Video Solution Services spoločnosti Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodal: „Aktuálne inštalujeme v priemere dve inteligentné kamery denne a záujem  o ne neustále rastie. Oblasť IT služieb, kde kamerové riešenia patria, v súčasnosti generuje už približne tretinu tržieb Konica Minolta.“

Konica Minolta

O videoanalytické riešenia majú najčastejšie záujem priemyselné a výrobné podniky, logistické areály, banky, sektor retailu, automoto, ale tiež subjekty verejnej správy ako napríklad nemocnice. V praxi sú kamerové systémy prepojené s ďalšími senzormi alebo technológiami a dokážu tak automaticky vykonávať nevyhnutné úkony. Môže ísť napríklad o spustenie požiarneho poplachu, privolanie strážnej služby, ovládanie závory pri vjazde do areálu, odstránenie chybného kusu z výrobnej linky, vygenerovanie návštevníckej karty pre osoby prichádzajúce do firmy alebo napríklad privolanie zdravotnej sestry n a základe detekcie pádu pacienta v jeho izbe.

Príkladom firmy, ktorá sa rozhodla pre kompletnú obmenu zastaraného statického kamerového systému za inteligentné riešenie od Konica Minolta, je spoločnosť Rohde & Schwarz Vimperk. „Pomocou kamier sa nám podarilo zabezpečiť celý areál vrátane odlúčených parkovacích miest pre zamestnancov aj návštevníkov. Pre zákazníka sme taktiež zaviedli plnú automatizáciu vjazdu a výjazdu vozidiel do areálu pomocou funkcie čítania evidenčných čísiel. Kamera s termovíziou potom monitoruje trafostanicu vo vnútri areálu, čo umožňuje predchádzať jej vznieteniu,“ uviedol M. Šotek s tým, že celkovo v rámci zákazky nainštalovali v priebehu dvoch týždňov takmer 50 kamier.

„Za 10 rokov našej spolupráce s Konica Minolta sme sa posunuli od tlačových riešení až k celkovému pokrytiu areálu inteligentnými kamerami. Aktuálne uvažujeme o zaobstaraní ďalších termálnych kamier do výroby, kde by mali detegovať prehrievanie výrobných liniek a tým brániť ich možnému poškodeniu,“ informovala Lucie Babíčková z oddelenia PR Marketing spoločnosti Rohde & Schwarz Vimperk.

Zdroj a foto: Konica Minolta

Prieskum

Top ponuky